Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 27 aprilie 2015

Broderie artistică - flori de câmp




Broderia artistică este o adevărată artă, o pictură cu acul. De copil am invăţat să brodez artistic, datorită mamei, care a fost prima mea învăţătoare. Ea m-a învăţat primele puncte de broderie, apoi la
şcoală la orele de Lucru Manual. Tot de la mama am învăţat  croitorie, am croşetat şi tricotat împreună. Mama a avut mâini de aur.

Pentru a broda artistic şi a deveni lucrătoare aveţi nevoie de materiale pentru a începe lucrul. În primul rând aveţi nevoie de ace de cusut subţiri pentru broderie, aţele potrivite materialului, culorii şi genului de broderie pe care o veţi lucra. degetar, gherghef. La broderia albă se foloseşte bumbărcel, alb, la cea colorată bumbăcel, muline sau mătase, diverse culori sau degradeuri, în funcţie de modelul ales. Dacă modelul este într-o carte sau revistă el trebuie copiat pe o bucată de hârtie de calc cu un creion bine ascuţit. Se aşează hârtia de calc peste desen, o fixaţi bine cu bolduri ca să nu se mişte şi copiaţi cu răbdare şi atenţie modelul. După ce a-ţi terminat de copiat, verificaţi dacă nu sunt greşeli. Desenul corect executat se va transcrie pe material.
Adăugați o legendă
Transcrierea modelului pe material se face de asemenea cu multă atenţie. Se fixează materialul pe masă sau planşetă, aşezaţi deasupra hârtia indigo, apoi modelul ce se va se prinde cu bolduri ca să nu aibe joc. Cu un creion ascuţit urmăreşte desenul fără să apăsaţi prea tare. După ce a-ţi conturat întreg modelul, desprinzi acele cu gămălie, ridici indigoul cu grijă să nu lase alte urme decât desenul.Acum puteţi începe brodatul. Alegeţi aţele potrivite florilor şi frunzelor în cazul în care modelul este floral. De asemenea stabiliţi punctele de broderie pe care le veţi folosi. În postări anterioare am prezentat modul de lucru al punctelor de broderie.
Imprimarea sau transferul  modelului pe material


Acest model este un mileu cu buchete de flori aşezate în  cele 4 colţuri. Florile sunt lucrate în punct de broderie aruncat intercalt, ramurile cu punct rămurică, frunzele mici cu punct de broderie plat sau plin.
Am mai folosit punctul noduleţ pentru florile portocalii. Aţele folosite sunt jurubiţe de muline degrade, broderia este executată intr-un fir, deoarece pânza este foarte fină.


Model


Model





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu