Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 29 septembrie 2014

Ardei iute în oţet, Varză roşie în oţet,Dulceaţa de ardei iute cu ardei capia - Pregătiri pentru iarnă

CONSERVE
Este luna conservelor, în pieţe găsim tot ce ne dorim , aşa că să trecem la treabă:



ARDEI IUTE TOCAT ÎN OŢET

1 kg ardei iute
600 ml apă
400 ml oţet
30 g sare ,20 g zahăr
2 legături de mărar verde
10 boabe de piper
1 lingură de cimbru
1 lingură boabe de muştar

Se spală bine ardeii, se curăţă de seminţe şi se toacă. Mărarul spălat de toacă mărunt. Se amestecă cu ardeiul tocat, se pune compoziţia în borcane. Se fierbe apa cu oţetul, zahărul şi sarea, când dă în clocot se adaugă condimentele şi se ia vasul de pe foc. Se lasă 10- 15 minute, apoi se toarnă în borcane. Se astupă borcanele şi se pun în cămară.

 Ardeii iuţi puşi întregi în borcane. Se face aceeaşi saramură.


VARZĂ ROŞIE ÎN OŢET

La 1 kg. de varză roşie tocată
1oo ml oţet
20 g sare
20 g zahăr

Se amestecă oţetul cu sarea şi zahărul, se lasă să se dizolve.
Varza se curăţă de primele frunze, se toacă fideluţă. Se pune într-un castron, se toarnă saramura peste varză şi se amestecă bine. Se lasă 15 minute apoi se pune în borcane, se presează bine până iese lichidul deasupra. Se leagă sau se pun capacele şi se pun borcanele în cămară.





Dulceaţă de ardei iute cu ardei capia

1kg  ardei capia foarte roşii
500 g adrei iute roşu
500 g zahăr
500 ml oţet
1/2 linguriţă sare
300 ml apă

Ardei capia se spală, se curăţă de cotoare şi seminţe. Se taie în bucăţi mari, Ardei iuţi se curăţă de cotoare şi seminţe  şi se toacă. Se pun într-o cratiţă, se toarnă oţetul şi sarea, se amestecă bine, se pun pe foc, se fierb până se înmoaie bine toate ingredientele, timp 15 - 20 de minute. Se strecoară, se pasează, să se scurgă bine oţetul. Se pune zahărul în apă, se lasă se se dizolve apoi se pune pe foc şi se fierbe siropul până se leagă. Ardei scurşi de oţet se dau la robot (nu să se toacă mult), apoi se pune în sirop. Se ia cratiţa de pe foc şi se lasă 10 minute să se îmbibe ardei cu sirop. Se fierbe gemul până este legat la fel ca la gemul de fructe. Se pune fierbinte în borcane  de preferat borcane mai mici, se astupă, se acoperă cu prosoape groase şi se lasă să se răcească. Când s-au răcit se pun în cămară.


ARDEI COPŢI ÎN OŢET

2 kg de ardei capia copţi, curăţaţi şi apoi cântăriţi, 300 ml oţet de vin, 100 g zahăr, 4 linguriţe de boabe de muştar, 2 foi de dafin, frunze de ţelină

Ardeii capia se spală se sterg de apă şi se pun la copt pe grătar sau tablă. Se pun într-un vas, se presară cu sare fină, pe măsură ce sunt copţi. După ce au stat 30 minute acoperiţi se curăţă, se lasă întregi, li se taie codiţele, se cântăresc şi se pun într-un castron. Oţetul, zahărul şi condimentele se fierb în câteva clocote apoi se toarnă peste ardei. Se amestecă cu grijă să se îmbibe bine cu saramura. Se pun suprapuşi în borcane, avînd grijă să nu rămână goluri printre ei. Zeama rămasă se toarnă peste ei, se presează până iese lichidul la suprafaţă. Se leagă borcanele sau se pun capacele şi se depozitează în cămară. Se servesc aşa cum sunt, fără a fi spălaţi,  stropţi cu puţin ulei.
  
                                                                                
                          
            





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu