Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

sâmbătă, 21 martie 2015

Omletă cu ciuperci


Oul, un aliment ce intră în compoziţia unui număr însemnat de preparate culinare. Varietatea şi rapiditatea preparării îi aparţine gosdepodinei. Cât priveşte valoarea nutritivă, se ştie că două ouă de mărime potrivită au aceaşi valoare calorică cu 100 g carne slabă.  Oul nu trebuie să lipsească din alimentaţia gravidelor, a convalescenţilor, a asteniciclor. Ouălele fierte tari sunt indicat în cele mai severe cure de slăbire.

În ultimii ani s-a ajuns la o concluzie rezonabilă şi anume că oul nu este nici pe departe  atît de periculos  pe cât îl  considerau unii, dar nici un aliment de care se poate face exces.
Digestibilitatea oului depinde în bună măsură de modul de preparare, important este cum se preperă pentru a-i  valorifica cît mai deplin calităţile gastronomice.

    Ciupercile au jucat un rol important în alimeantaţia omului din cele mai vechi timpuri.Ciupercile au stat la loc de frunte pe mesele împăraţilor. considerate mâncarea zeilor de către Aristotel. Gustoase, hrănitoare, uşor de preparat, ciupercile constituie o preţioasă materie primă alimentară. În multe ţări de pe glob, ciupercile sunt folosite aproape zilnic în alimentaţia locuitorilor, iar numărul celor care folosesc frecvent ciuperci în alimentaţie este foarte mare.

Iată o omletă ce se prepară rapid:
Câte ouă atâtea ciuperci, 2 linguri unt sau ulei de măsline, 1 ceapă tocată solzi, o ceaşcă de lapte, sare, piper alb, o linguriţă de mărar şi o lingură de caşcaval ras sau parmezan.

Ciupercile se curăţă şi se spală sub jet de apă rece, se taie felii subţiri. Ceapă se taie solzi.Ciupercile şi ceapa se înăbuşă în ulei sau unt, după care se adaugă sare, piper şi verdeaţa. Separat se bat ouăle bine, se adaugă laptele şi se răstoarnă în tigaie peste ciuperci şi ceapă.Se pune capacul şi se lasă se se coacă la foc mic. Când este gata se presară caşcavalul sau parmezanul, se pune  capacul şi se mai lasă 3 - 4  secunde  pe foc. 
Omleta se poate servi cu salată verde.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu