Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 17 noiembrie 2014

Cum facem o faţă de masă dreptunghiulară

Forma feţelor de masă variază după forma mesei, adică pătrate, dreptunghiulare, rotunde sau ovale.
Mărimea feţelor de masă este în raport de suprafaţa mesei şi ele se fac pentru mese de 6 persoane, sau mese desfăcute, de 12 persoane.





 De obicei feţele de masă se fac cu câte 6  sau 12 şerveţele. Şerveţelele se fac din acelaşi material şi cu aceaşi broderie ca şi faţa de masă.Materialul pentru o faţă de masă de sufragerie poate fi: damasc, şifon, pânză de casă sau mătase.
Măsurile necesare pentru feţe de masă:
Pentru ca o faţă de masă să acopere bine masa este necesară măsurarea suprafeţei atît pe lungime cît şi pe lăţime, iar pentru ceea ce cade în josul mesei pe toate laturile se va socoti, atât în lungime cât şi în lăţime, un număr egal de centimetri, care variază   între 20 şi 35 cm, după dorinţă şi lăţimea pânzei.

Pentru o  masă dreptunghiulară, cu lungimea de 1,2o m şi lăţimea de 70 cm, când lăţimea pânzei este de 1,50 cm, este necesar 1,80 m material (unde s-au inclus 10 cm în cazul că materialul ar intra la apă).
Exemplificare:
La măsura de lungime a suprafeţei mesei de 1,20 cm se adaugă plusul de 50 cm ce cade în josul laturilor şi rezultă o lungime de 1,70 cm plus 10 cm în cazul ca materialul ar intra la apă, în total 1,80 cm.
La măsura  de lăţime a mesei de 70 cm adăugăm plusul de 50 cm ce cade în josul laturilor şi rezultă 1,20 cm.

Dacă materialul are o lăţime de 1,50 cm din diferenţa de 30 de cm cu o lungime de 1,80 cm se vor putea croi 6 şerveţele de masă  cu dimensiunile de 25/30 cm (fig.1).
În cazul în care materialul ales pentru faţa de masă are o lăţime de 1,20 cm şi dorim să croim şi şerveţele de masă vom adăuga la lungimea necesară de 1,80 cm încă 70 cm din care vor rezulta 6 şerveţele cu dimensiunile de 40/35 cm, în total 2,50 m material (fig.2).
În aceste dimensiuni este inclus şi necesarul pentru tivuri. 
Dacă doriţi tivuri mai late adăugaţi numărul de cm  atât la lungimea cât şi la lăţimea materialului.
De exemplu: pentru tivuri cu lăţimea de 2,5 cm pe toate laturile, adăugaţi 10 cm la lungimea materialului şi 10 cm la lăţimea materialului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu