Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 22 octombrie 2014

Trandafirul Schwanensee

   
Este jumătatea lunii octombrie şi trandafirii Schwanensee sunt încă plini de flori.



Dovadă fotografiile alăturate. Acum 7 ani am cumpărat din Brico Store mai mulţi butaşi de trandafiri printre care şi unul caţărător Schwanensee. Din el am reuşit să-mi înmulţesc numărul trandafirilor. Acum am trei trandafiri din acest soi, sunt mari, viguroşi şi plini de flori. Metoda de înmulţire a trandafirilor o ştiu toţi iubitorii de flori şi mai ales cei care iubesc trandafirii.
Luna august-septembrie este recomandată pentru înmulţirea trandafirului. Se taie o tijă care a avut floare, de cca 15 - 20 cm, să nu fie nici prea groasă nici prea subţire. Se lasă 4-5 frunze pe  ramură, dacă are muguraşi micuţi la baza frunzelor cu atât mai bine.  Tăietura va fi  oblică sub al 5-lea nod. Frunzele se vor tăia la  jumătate (foto 1 si 2). Tijele se pun în grădină, într-un pământ afânat şi se acoperă cu o sticlă de plastic, căreia i-am decupat fundul. Se pune dopul şi nu se va umbla decât ca să aerisim. Dacă toamna este călduroasă se udă turnând apă pe lângă  sticlă sau chiar în sticlă. Dacă vremea se răceşte nu se mai umblă la sticlă decât în primăvară. În luna aprilie - mai, depinde de cât este de călduroasă primăvara, se scoate mai întâi dopul, iar după 2 săptămîni se ridică şi sticla. Am avut mereu noroc, aproape toţi trandafirii s-au prins. Am mulţi trandafiri prinşi cu această metodă.
Trandafirul "Schwanensee" sau "Swuan Lake", cum îi spun englezii, are o frumuseţe deosebită, datorită florilor de culoare alb - roz şi parfumate. El se dezvoltă pe verticală, are ramuri viguroase, ramificate, putând să ajungă la 2,5 - 3 m înălţime. Înfloreşte din mai până toamna târziu producând noi şi noi flori, unele singuratice ori grupate în buchete, pe lăstari. Frunzele sunt lucioase, de un verde - deschis care se armonizează perfect cu florile. Este recomandat să fie fixat pe pergole drepte sau sub formă de arcade, pe grile metalice, pe zidurile caselor. Îi place lumina, soarele de dimineaţă şi cel de după-amiază. Un loc semi-umbros este foarte bun. Solul trebuie să fie permeabil. Se udă numai în zona rădăcinii. Iarna trebuie protejat prin muşuroirea tulpinii. Primăvara trandafirii se tund. Prin tundere se îndepărtează crengile bolnave, uscate sau dacă dorim să-i dăm o anumită formă, tăiem crengile care au crescut într-o direcţie nedorită. Când apar păduchii verzi, din cauza căldurilor excesive şi a uscăciunii, se stropesc cu o soluţie de apă cu săpun. La 10 litri de apă fierbinte adăugăm 250 g săpun lichid. Când s-a răcit soluţia se stropesc trandafirii, dar şi alte plante năpădite de păduchii verzi.


Acum vă rog sa admiraţi trandafirii mei  fotografiaţi azi 22.oct.2014









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu