Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 15 octombrie 2014

Yucca - -Plante decorative -


Yucca este o plantă perenă din familia Asparagaceae - subfamilia  Agavaceae, originară din America
de Nord şi America Centrală. Este bine aclimatizată şi la noi,  regăsind-o în parcuri şi grădini.



Yucca filamentosa se găseşte în toate parcurile din ţara noastră, înfloreste în lunile iulie - august,  florile sunt de culoare alb - gălbui, ca nişte clopoţei, dispuse în panicule, un tip de ciorchine compus, ale cărui ramuri secundare sunt şi ele ramificate şi poartă flori. Rezistă la ger, se înmulţeşte prin butăşire şi separarea drajonilor toamna.
Am şi eu o Yucca elephantipes (Yucca picior de elefant), plantă de interior, cît şi de exterior, decorativă, foarte frumoasă, rezistentă şi uşor de întreţinut. Se aşează în locuri luminoase, se fertilizează cu substanţe lichide  pentru plante verzi la 15 zile pe timp de iarnă, iar vara cu jumătate din doza recomandată de producător.
Yucca se înmulţeste prin butaşi din rozete sau  fragmente din tulpină, prin divizarea, despărţirea  drajonilor şi prin seminţe. Seminţele de Yucca se însămînţează în lunile februarie - martie la 0,5 cm adîncime în pământ amestecat cu nisip grosier (2 părţi pământ şi o parte nisip). Lădiţele se ţin la întuneric, la o temperatură de 20 grade C, când au încolţit se mută într- un loc luminos. Când ajung la 5 - 8 cm (după aproximativ 3 luni), se repică separat în ghivece mici într-un sol drenat.



Yucca a fost folosită de populaţia maya în urmă cu 2000 de ani, ca medicament şi hrană. Datorită efectelor miraculoase i-au dat denumirea de "arborele  vieţii". Multe locuri din SUA şi Insulele Caraibe îi poartă numele.
În 1960 un chimist mexican, Alfonso Romo de Vivar, a descoperit că Yucca este o bogată sursă de steroizi, pentru uz farmaceutic.
Floarea de Yucca este floarea reprezentativă a statului New Mexico.
Citind mai multe articole despre această plantă am aflat că rădăcina de Yucca se consuma ca un cartof, coaptă sau fiartă, şi se adaugă în mâncare,  cum ar fi supele.
Este bogată în vitamine şi minerale, se consumă mai ales în sezonul rece pentru întărirea sistemului imunitar.
Ca efecte:
-reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte sănătatea colonului, reduce nivelul colesterolului, îmbunătăţeşte sistemul digestiv, previne infecţiile în sistemul digestiv, previne apariţia infecţiilor în organism, creşte  nivelul de energie, dă strălucire părului.
 Se găseşte în farmacii şi magazinele naturiste sub formă de comprimate, de la Walmark şi Cali Vita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu