Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 17 septembrie 2014

Dulceaţă de gutui

Gutuiul (Cydana oblonga), este  copac fructifer de mărime mijlocie. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite în gastronomie şi medicina populară, alături de seminţe şi frunze.
Gutuia se mănîncă ca atare când este coaptă. Gutuile sunt folosite în prepararea marmeladelor, dulceţilor, peltelelor şi compoturilor. De asemenea se folosesc la prepararea unor prăjituri şi mâncăruri.
Gutuia este importantă ca fibră, conţine vitamine şi minerale (potasiu şi vitamina C). Gutuia are un gust astringent, are proprietăţi  dezinfectante şi favorizează eliminarea acidului uric. Ceaiul de frunze de gutui este indicat pentru insuficienţă cardiacă şi în bolile de ficat. Seminţele sunt emoilente şi antihemoragice.




Prepararea  dulceţii de gutui

o farfurie adâncă cu gutui date prin răzătoarea cu ochiuri mari, 1 kg. de zahăr tos, 3 pahare cu apă, 1 plic de zahăr vanilat, 1 lămâie.


 Se aleg gutui coapte, galbene fără pete. Se curăţă de coajă şi se pun într-un vas cu apă rece deoarece în contact cu aerul se înegresc. Zahărul se pune să se dizolve în apă apoi se fierbe la foc iute pană se leagă siropul. Între timp gutuile se dau pe răzătoare, se pun într-un tifon şi se introduc într-un vas cu apă clocotită, unde se opăresc. Se scot şi se lasă să se scurgă bine de apă. Când siropul este legat se ia vasul de pe foc, se adaugă gutuile şi  vanilia. După 15 minute  se pune vasul cu dulceaţă la foc iute şi se fierbe. Când dulceaţa este legtă se ia vasul de pe foc şi  se acoperă cu un şervet umed. Se pune în borcane când s-a răcit. Nu legaţi prea tare dulceaţa deoarece gutuile conţin pectină.
  Eu am opărit gutuile în sită şi le-am lăsat să se scurgă.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu